Gooi eens een hengel uit

Juliëtte Huis in ’t Veld
29 augustus 2019

 

Lekker eigenwijs mag je best zijn en soms moet dat ook. Je zalm smaakt tenslotte ook lekkerder als ie tegen de stroom in zwemt. Dat doet ie overigens zijn hele leven, met succes. Maar wat hebben vissen en gebiedsontwikkeling met elkaar te maken? Niet dat je een hengeltje uit kunt gooien in de vele mooie beken en wateren die ons buitengebied kent. Maar wel dat je het eens anders kunt bekijken!

Gebiedsontwikkeling is verbinden

Het begint met een filosofie, een visie over hoe je een gebied wilt ontwikkelen. Want je hebt ze in allerlei soorten en maten. Gebiedscoördinatoren, gebiedsmakelaars, LEADER-coördinatoren, 4D-makelaars, ervencoaches. Geef het een naam en je hebt een functie. Mensen die in het gebied ‘rond lopen’ en kansen zien, verbindingen leggen, initiatieven aan elkaar knopen. Maar waar gebiedsontwikkeling in de kern om draait, is dat je het zelf kan doen.

Nieuwe omgevingswet

Een project start daar waar energie is. Daar waar mensen rondlopen met een idee, het delen met anderen. Je hebt er, kortom, mensen voor nodig. En die vind je in je eigen buurt, bij de (sport)vereniging, in het clubhuis of buurthuis, op het erf, in de straat. Het zijn je noabers, samen kun je het doen. Hup, schouders er onder en met gezond boerenverstand kom je een heel eind. Typisch Twents. Heerlijk. In de nieuwe omgevingswet gaat dat trouwens beloond worden; je eigen stem, je eigen verantwoordelijkheid en kennis over je eigen gebied. Voordeeltje dat we dat hier in Twente al doen.

Ontwikkeling van je eigen omgeving

De toekomst van gebiedsontwikkeling zit hem dus in mensen. In kennis in de straat en op de erven. Die is vele malen krachtiger als je deze weet te bundelen in een netwerk, zodat jouw kennisvraag ook een ander initiatief weer verder kan helpen. Zo ontwikkel je zelf je eigen omgeving, en dat doe je met passie omdat het jouw gebied is. Waar het dus om draait is dat jij gefaciliteerd wordt. Dat je weet waar je moet zijn met je vraag, dat je daarmee verder geholpen wordt. Dat er iemand met je meekijkt en meedenkt hoe het zit met de uitvoering van je project. Hoe je verder komt met jouw idee.

En vooruit, soms heb je daar ook iemand voor nodig die dit aanwakkert, faciliteert en ondersteunt. Iemand die eens een hengeltje uitgooit om te zien wat een mooie vangst dat kan opleveren!

 

Gooi ook eens een hengel uit…