Door: Joyce Korenromp 9 november 2020

Meer diersoorten in de stedelijke bebouwing doordat ze een rustplek hebben, gereguleerde temperatuur in huis, vermindert wateroverlast, lagere energierekening en minder omgevingsgeluid. Een groendak heeft veel voordelen. 

Een groen(sedum-)dak is een verademing voor jouw omgeving. Een groendak is een dak begroeid met diverse soorten planten, hoofdzakelijk uit levende planten. Het groene karakter varieert van mossen, sedum, grassen tot een daktuin. Vaak bestaat een groendak uit vier lagen: een wortelwerende laag, een drainagelaag, een substraatlaag en een vegetatielaag. Deze lagen kunnen apart worden aangelegd maar er bestaan ook kant en klare groene matten.

Voordelen van groene daken 
De planten absorberen en reflecteren zonlicht waardoor er een aangenamer klimaat ontstaat, zowel in de ruimte als buiten het gebouw. Er hoeft dus minder energie voor bijvoorbeeld airco te worden gebruikt waardoor dit energiebesparend werkt. Het boost de biodiversiteit omdat het niet alleen voedsel geeft maar ook als rustplek dient voor dieren. Zo bevorderen de aanwezige sedums, kruiden, grassen of waardplanten de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. Een sedumdak zorgt ook voor waterretentie. Laatste tijd zijn er veel zorgen over de weersextremen en de bijbehorende wateroverlast. Een groendak is een effectief hulpmiddel om wateroverlast tegen te gaan. Een groendak dempt omgevingsgeluid en zorgt voor verkoeling bij hoge temperaturen. Sedums verbeteren de luchtkwaliteit. Zo nemen ze Co2 op en binden het fijnstof wat anders in de lucht zou hebben gezeten. Verder is het dak onderhoudsvriendelijk en gaat bij drainage vaak tot wel 30 jaar mee.

Gespecialiseerde bedrijven in groene daken
Zowel op platte daken als schuine daken is een sedumdak mogelijk. Er bestaan voldoende bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn maar heb je groene vingers? Dan is het ook mogelijk om dit werk zelf te verrichten. Heb je zonnepanelen op het dak? Dan kan een groendak het rendement verhogen. Zonnepanelen werken namelijk optimaal onder 25 graden en een groendak zal zelden boven deze hoogte uitkomen, in tegenstelling tot een niet-groendak.

Subsidie 
Momenteel stimuleren verschillende gemeenten in Nederland de aanleg van sedumdaken middels subsidies. Zo kun je zakelijk en particulier in Almelo of Hengelo al twintig euro per vierkante meter ontvangen door het vergroenen van je dak. Voor meer informatie of subsidie aanvragen, kijk op https://lnkd.in/emQDkNq
#biodiversiteit #groendak #gebiedsontwikkeling